Thursday, April 12, 2012

suntikan dexa

suntikan dexa or suntikan Dexamethasone adalah untuk mematangkan paru paru bayi. selalunya diberikan kepada ibu ibu yang sudah hampir bersalin tetapi bayinya masih belum cukup bulan. jika sudah terdapat bukaan dan ada tanda tanda kontraksi, doktor akan memberi 2 dose suntikan diantara 12 jam kepada si ibu.


sepatutnya lah...


tapi keadaan sebaliknya berlaku ke atas bonda. last checkup, bonda diberitahu yang baby bonda kurang seminggu dari umur yang sepatutnya. dan baby agak kecil sedikit. bonda ada mengadu yang perut bonda selalu mengeras dan sakit di pangkal ari ari. lalu doktor membuat keputusan untuk memberikan suntikan dexa kepada bonda,walaupun tiada tanda tanda bonda untuk bersalin.

malamnya bonda datang ke hospital untuk suntikan pertama. berdasarkan review, memang ramai yang kata suntikan ni sakit. bonda memang nervous. sepanjang suntikan tu dilakukan nurse, bonda hanya menutup telinga dengan mulut terkumat kamit membaca kalimah Tuhan. ya Allah... memang sakit ye. sakit cucuk jarum tu apalah sangat nak dibanding masa ubat tu masuk ke badan kita... pedih! esoknya pun sama... adoiii demi anak..


di hospital tersebut untuk mendapatkan scan 4d bonda kena buat another appointment. jadi, bonda ambil keputusan untuk mengambil scan 4d baby bonda di klinik doktor marsita mansor di klinik perubatan medina di gombak. agak jauh jugak dari PJ tapi sebab dah kenal lama dengan doktor rasanya bolehla dapat diskaun. selain tu nak dengar advice daripada beliau tentang masalah bonda jugak. 


nak menunggu doktor marsita memang menguji kesabaran. bayangkanla 5 jam baru dapat jumpa doktor. berbaloila bila akhirnya bonda dapat melihat wajah anak perempuan bonda... sweet sungguh bila tersenyum. hariz dulu tiap tiap bulan scan tak penah plak dia senyum. muka my baby girl lebih kurang sama dengan hariz jugak. means lebih ikut bonda berbanding muka ayahnya... 


cuma berkaitan dexa yang bonda ambil tu, doktor kata sepatutnya tak perlu. malah boleh mengundang masalah jika suntikan diberi sebelum umur bayi mencecah 33 minggu. sebab bayi bonda sihat dan still floating dalam rahim tanpa ada masalah. air ketuban cukup..bayi pun sihat... why should she gave u the dexa? ...bonda tak tau la nak jawab apa since itu bukan kepakaran bonda. kita hanya mengikut apa yang doktor sarankan. doktor marsita suspect kesakitan yang bonda alami di perut tu kemungkinan kerana urine kotor. keputusan urine tu hanya bonda boleh tau sabtu ni. sebab doktor perlu hantar ke makmal Pantai hosp. 


apepun kesan dexa tu memang kuat. sakit satu badan bonda dibuatnya. end up doktor marsita kasi 1 minggu MC supaya bonda berehat dirumah...Yahooooo!!!

No comments:

Post a Comment

Sila lah mengomen...