Skip to main content

suntikan dexa

suntikan dexa or suntikan Dexamethasone adalah untuk mematangkan paru paru bayi. selalunya diberikan kepada ibu ibu yang sudah hampir bersalin tetapi bayinya masih belum cukup bulan. jika sudah terdapat bukaan dan ada tanda tanda kontraksi, doktor akan memberi 2 dose suntikan diantara 12 jam kepada si ibu.


sepatutnya lah...


tapi keadaan sebaliknya berlaku ke atas bonda. last checkup, bonda diberitahu yang baby bonda kurang seminggu dari umur yang sepatutnya. dan baby agak kecil sedikit. bonda ada mengadu yang perut bonda selalu mengeras dan sakit di pangkal ari ari. lalu doktor membuat keputusan untuk memberikan suntikan dexa kepada bonda,walaupun tiada tanda tanda bonda untuk bersalin.

malamnya bonda datang ke hospital untuk suntikan pertama. berdasarkan review, memang ramai yang kata suntikan ni sakit. bonda memang nervous. sepanjang suntikan tu dilakukan nurse, bonda hanya menutup telinga dengan mulut terkumat kamit membaca kalimah Tuhan. ya Allah... memang sakit ye. sakit cucuk jarum tu apalah sangat nak dibanding masa ubat tu masuk ke badan kita... pedih! esoknya pun sama... adoiii demi anak..


di hospital tersebut untuk mendapatkan scan 4d bonda kena buat another appointment. jadi, bonda ambil keputusan untuk mengambil scan 4d baby bonda di klinik doktor marsita mansor di klinik perubatan medina di gombak. agak jauh jugak dari PJ tapi sebab dah kenal lama dengan doktor rasanya bolehla dapat diskaun. selain tu nak dengar advice daripada beliau tentang masalah bonda jugak. 


nak menunggu doktor marsita memang menguji kesabaran. bayangkanla 5 jam baru dapat jumpa doktor. berbaloila bila akhirnya bonda dapat melihat wajah anak perempuan bonda... sweet sungguh bila tersenyum. hariz dulu tiap tiap bulan scan tak penah plak dia senyum. muka my baby girl lebih kurang sama dengan hariz jugak. means lebih ikut bonda berbanding muka ayahnya... 


cuma berkaitan dexa yang bonda ambil tu, doktor kata sepatutnya tak perlu. malah boleh mengundang masalah jika suntikan diberi sebelum umur bayi mencecah 33 minggu. sebab bayi bonda sihat dan still floating dalam rahim tanpa ada masalah. air ketuban cukup..bayi pun sihat... why should she gave u the dexa? ...bonda tak tau la nak jawab apa since itu bukan kepakaran bonda. kita hanya mengikut apa yang doktor sarankan. doktor marsita suspect kesakitan yang bonda alami di perut tu kemungkinan kerana urine kotor. keputusan urine tu hanya bonda boleh tau sabtu ni. sebab doktor perlu hantar ke makmal Pantai hosp. 


apepun kesan dexa tu memang kuat. sakit satu badan bonda dibuatnya. end up doktor marsita kasi 1 minggu MC supaya bonda berehat dirumah...Yahooooo!!!

Comments

Popular posts from this blog

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

masking ta…

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
       …