Friday, September 30, 2011

rumah di pelangi semenyih 2

bonda dan ayah hariz sebelum ni dah decide untuk beli rumah. sebabnya tak nak bagi tuan rumah kaya dengan duit kitorang hehe. bukanla berkira, tapi kalau sebulan dah dekat rm1k, setahun dah berapa?! lagipun bila dah berkeluarga misi seterusnya tentulah mencari rumah yang selesa kan. cari punya cari, survey dan survey.. kami berkenan untuk beli rumah di pelangi semenyih 2 di semenyih selangor. bonda kerja di bangsar, ayah plak kat damansara..hmmm jauh tu. insyaAllah 2013 rumah tu siap.
sekarang ni tiap tiap bulan bayar loan kat maybank balakong.  sakit gakla nak membayar dua rumah sekali. tu yang kalau boleh rumah semenyih ni siapla cepat.

Thursday, September 29, 2011

susu bayi part1

bila dah ada anak, ni satu benda lagi yang boleh tahan merunsingkan. semestinya kita sebagai ibu mahukan yang terbaik untuk si kecil. dan tiada yang lebih baik melainkan susu ibu. tetapi bonda tau, tak semua ibu ibu dapat merasa nikmat memberi susu sendiri kepada anak masing masing.
pengalaman bonda sendiri, hariz tak dapat menyusu terus dari bonda sebab masalah puting bengkak. mulutnya yang comel itu tak dapat dibuka seluasnya. bonda pun pelik kenapa puting bonda membesar semacam. kesan hormon ke. jadinya bonda memang kena pam 24jam susu untuk hariz. tapi yang tak bestnya bila tak menyusu terus ni, hariz jadi susah nak ditidurkan. bayangkanlah keadaan kita yang baru bersalin, perlukan rehat yang cukup. tapi sebab hariz kuat menyusu dan bonda kena pastikan stok susu itu cukup, akibatnya siang malam bonda tak dapat tidur. seriously memang stress dan bonda sendiri mengalami kemurungan selepas bersalin. susu yang dipam paling banyak sekali pam dalam 3-4Oz je. sumbat je botol kat hariz terus licin. bonda dah makan macam macam nak bagi susu banyak, tapi hasilnya biasa biasa aja.
start kerja, dalam beberapa minggu je bonda pam susu kat office. lepas tu bonda terpaksa campur dengan susu formula. bila malam je baru breastfeed. adakalanya susu bonda langsung takde dan hariz menangis kelaparan. tapi bila bonda cuba bagi susu formula dia tak mau. terpaksala kusuakan jua puting sendiri yang kadang sampai melecet lecet dibuatnya. sakitnya Tuhan je yang tau...huhu.
sampai sekarang, hariz masih lagi susu badan. tapi dah kurang berbanding dulu. bonda akan teruskan even susu dah takde. sebab semasa proses tersebut, kita akan melalui perasaan indah yang sukar nak diungkapkan bila mata kita dan mata anak itu bersatu. terasa seperti dia ucapkan ..."Hariz sayang sangat bonda"....

baju kawen memey yang berjuta tapi hampeh



harini bonda dok selak selak page hiburan ohbulan. ada cerita pasal majlis memey dan norman. selamat berbahagiala hendaknya. bonda bukan nak cerita pasal hubungan diorang yang sememangnya paling hot antara yang ada tp nak cerita pasal baju jutaan memey ni. ape ke dah tak cukup kain?
cuba tengok gaun kawin isteri william, kate middleton ni. sopan sikit rasanya. terlebih lebih kain plak lagi. baru nampak elegan bila memakainya. baju memey? hmm..sorry to sayla

Wednesday, September 28, 2011

acute bronchitis



dugaan sebagai bonda hariz, dia diserang acute bronchitis sejak berumur 2 bulan. masalah disaluran pernafasan yang menyebabkan lendir dan kahak berkumpul diparu paru. hariz jangkit di taska terkena demam selsema. aku bwk ke klinik. 2-3 hari tengok still x recover. then aku nekad bwk ke pusrawi, jumpa paed. dr ruzini...she said hariz need to admitted. his lung so tight. he hard to breath actually. bonda rasa sedih bila doctor cakap cmtu sebab even sakit cara hariz macam xde pape. rupenye hariz sakit ye nak. tapi hariz tetap senyum, nangis meraung raung pun xde.

sakit ni is early stage of asthma. sebab mr tom masa kecik memang penah kena, so hariz mewarisi sakitnya itu. so bila dia demam tak kebah kebah, kena pantas bawa ke hospt. jika tak dia boleh diserang lelah dan boleh membawa maut..ohh tidakk!!

hariz pecah rekod kata doct, sebab x sampai umur 2 tahun dah 4x hariz admitted. huhu.... bukan aku x jaga. aku sampai sanggup pindah rumah sbb nak cari pengasuh. nenda hariz sampai tinggalkan atoknya kt jb sebab nak jaga hariz, xmo taska jaga. tapi kalau dah nak kena, xleh nak elak. cuma..cuma aku dah boleh agak bila hariz nak kena. so as prevention, jgn bawak hariz ketempat ada orang demam. so aku memang xleh lasak2 dengan hariz. duduk kt rumah adalah tempat paling selamat untuk dia. so, aku xleh nak berjalan jalan sangat. apatah lagi nak melancong bagai. semua itu berisiko. haritu gi genting sekejap pun hariz kena jugak. dugaan sungguh.... apepun anakku, bonda tetap sayang...

lahirnya hariz

he was born on July 27 2011. at 2.12am.
i admitted at pusrawi jalan tun razak and my case has been handled by Dr Marsita mansor...what a sweet doct i have.

monthly checkup memang buat dekat pusrawi. tp actually i plan nak bersalin di hukm. yela, i xnak bebankan mr tom. tp doct tu kata lagi 2 minggu. i tak puas hati. naluri kita rasa yang baby nak keluar jgk hrtu. so i jumpa dr marsita. i kena tahan. masuk wad pukul 5 ptg. pukul 8 dah start contraction yang kuat. serius i tak tahan. tangan semua dah kebiruan. hasrat nak rasa bersalin semulajadi mcm x jadi je. i mintak epidural. luckily pakar bius x blk lg. then lepas tu i dah rileks. xde rasa sakit dah. cuma kebas dr pinggang ke bawah. pukul 1am doct marsita datang. tengok2 dah bukak 10cm. "ok manja, kita start sekarang". i tried to push tapi sebab kesan bius yg kuat i tak dpt rasa. teran teran baby tak keluar. doct risau baby lemas. so doct buat vakum. dan tepat 2.12am babyku selamat dilahirkan.
mr tom gelabah sket masa nak azan tu. speechless maybe. lepas dimandikan, nurse bagi baby utk ditahnikkan. Alhamdullillah....

my story just begin

it's quite late for this blog. hariz already turn to 1 year 2 months. but okla than nothing. this blog is for me to story about myself as a bonda for my hariz, as a wife for mr tom and as a human itself.


hope one day, hariz mukhliz will be able to read this blog.