Thursday, May 17, 2012

perlindungan untuk keluargaku

terpaku. selepas membaca tentang cerita ni. masa bonda tengok berita pun bonda dah risau nasib baby ni. selamat ke dia? tercampak ke jalan, takda kesan sampingan ke? ibu bapa meninggal sapa akan jaga dia? nasib terbela tak? macam macam soalan bermain di kepala ni.

nasib kita takda sapa dapat tentukan. eksiden ni jugak buat bonda lebih buka mata. apa nasib anak anak aku nanti jika bonda dan suami pergi tak kembali serentak? diorang memang ada nenek, makcik, yang menyayangi mereka. tapi sumber kewangan? bukan mudah membesarkan anak anak jika tiada sumber kewangan yang kukuh. dan aset aset yang bonda dan suami dah ada tu kalau tak diuruskan dengan amanah raya sekarang nanti dibekukan pulak. dah satu hal waris nak tuntut hak. member kata kalau penama mati, harta diberi pada waris paling dekat. kalau ke ibu bonda tak kesah, tapi kalau ke ayah.. bonda sangat3x kesah. kang dilabur kat mak muda plak...oohhh tidakkk.

kerana itu, dengan sesegera mungkin bonda contact agen agen insuran yang bonda kenal. bonda go for yang paling penting, insuran nyawa. medical card go for minimum sebab bonda sekarang dah ada ING medical company punye. sekarang tengah deal dengan agen MAA takaful dan BSN prudential takaful. tengah dok menaip ni tetiba ada orang CIMB plak call inform ada new takaful produk untuk kemalangan. tapi bonda layan kan sahaja. bila bagi soalan tak pandai pulak mamat ni menjawab. pastu putusss...hehe. untuk hariz bonda dah amik takaful pendidikan. tapi untuk second baby bonda nak amik medical card dulu. sebab takut my daughter ni ikut en hubby dan hariz, ada asthma. beribu jugak bonda habis untuk hariz dulu setiap kali masuk wad. nasib ING bonda leh cover spouse dan anak.

dah setel buat insuran ni nanti, baru bonda call amanah raya. nak setelkan semua. hutang2, rumah, kwsp etc semua nak declare. bonda taknak ada yang sangkut nanti. ajal maut di tangan Tuhan. cuma bila dah tiada nanti bonda taknak menyusahkan mereka yang masih hidup especially en hubby dan anak anak yang disayangi itu...

Monday, May 14, 2012

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
               minyak telon etc. pastu kejutkan baby
11.00pg - mandikan baby, lap lap, urut urut then pakaikan baju. pastu susukan
               baby. insyaAllah baby selalunya tido balik
12.00tghr - makan tghr pulak. lauk td panaskan je. dah kenyang rehat....tido
2.00ptg -susukan baby. gantikan pampers
4.00ptg - minum petang. masak air mandi herba.
5.00ptg - mandi. sapu param, tapel, minyak suma. pastu balut balik dengan
               bengkung. dah siap gi dapur masak nasi
6.00ptg - kejutkan baby. lap lap je takyah mandi. urut urut sket. sapu minyak
              telon, pakai barut dan tukar pampers, salin baju. pastu susukan baby.
7.00ptg - makan malam. nasi panas dengan lauk yang dipanaskan atau kalau
               sempat masakla yang baru
8.00mlm - rehat, tengok tv.
9.00mlm - supper.
10mlm - susukan baby. ganti pampers baby. power pumping. tido

antara sela masa sebelum pagi esok, kena bangun susukan baby. kalau baby tak nyusu, kena rajin pump.

tapi ni jadual masa confinement lady takda. kalau dia ada tak pasti sebab dia pun tak bagi timetable dia camne. 








Thursday, May 10, 2012

37 weeks!

diam tak diam dah masuk minggu ke 37. tunggu masa je dah ni nak bersalin. doktor marsita kata ikut minggu kelahiran abang baby, masa 38 minggu. last checkup bincang dengan doktor nak bersalin kat mana. doktor kata tropicana medical centre...woa woa woa.. idokle doktor. maheii bebenor kat ctu. saya dahla bayar sendiri. ooo...so doktor jawab ok kita bersalin kat Kohilal je la. lagipun kat situ semua perempuan. normal delivery around rm2000+. dan bonda request epidural, so dalam rm3k+ jela. czer pun dalam 5k+. okla tu, still within the budget. kalau ada lebih boleh buat akikah seminggu or dua minggu kemudian. ikut sunnah.... masa hariz, umur dah 7-8 bulan baru dapat buat akikah. lambat gara gara masalah ayah dengan mak. susah nak puaskan hati semua pihak. so kali ni buat kat rumah sendiri je. organize sendiri. so takdela menyusahkan orang. majlis cukur jambul pun takda, bonda cukur je rambut pastu timbang. daging kikah pun bonda nak derma ke rumah anak yatim lepas masak tu. panggil kawan kawan, sedara terdekat je kat kl ni. susah keluarga dah bercerai berai ni. haishh...

bonda sebenornye dah tak sabar nak bersalin. sebab excited nak tengok baby. dan nak cuti panjang berehat. tapi bila ingat detik detik bersalin tu, risau jugak dibuatnya. kita bukan tau apa yang nak jadi. hopefully segalanya berjalan lancar. semua sijil sijil, buku akaun, bonda dah letak satu tempat. penama kwsp pun bonda dah update. cuma yang regretnya, insuran untuk kad perubatan bonda tak buat. setakat ada yang opis punye je. itupun rm50k. bukan tak nak, tapi memandangkan komitmen yang terlalu tinggi bonda terpaksa put aside. priority kepada husband dan anak anak. Ya Allah... hanya padaMu ku berserah