Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

perlindungan untuk keluargaku

terpaku. selepas membaca tentang cerita ni. masa bonda tengok berita pun bonda dah risau nasib baby ni. selamat ke dia? tercampak ke jalan, takda kesan sampingan ke? ibu bapa meninggal sapa akan jaga dia? nasib terbela tak? macam macam soalan bermain di kepala ni.

nasib kita takda sapa dapat tentukan. eksiden ni jugak buat bonda lebih buka mata. apa nasib anak anak aku nanti jika bonda dan suami pergi tak kembali serentak? diorang memang ada nenek, makcik, yang menyayangi mereka. tapi sumber kewangan? bukan mudah membesarkan anak anak jika tiada sumber kewangan yang kukuh. dan aset aset yang bonda dan suami dah ada tu kalau tak diuruskan dengan amanah raya sekarang nanti dibekukan pulak. dah satu hal waris nak tuntut hak. member kata kalau penama mati, harta diberi pada waris paling dekat. kalau ke ibu bonda tak kesah, tapi kalau ke ayah.. bonda sangat3x kesah. kang dilabur kat mak muda plak...oohhh tidakkk.

kerana itu, dengan sesegera mungkin bonda contact agen agen insuran yang bon…

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
       …

37 weeks!

diam tak diam dah masuk minggu ke 37. tunggu masa je dah ni nak bersalin. doktor marsita kata ikut minggu kelahiran abang baby, masa 38 minggu. last checkup bincang dengan doktor nak bersalin kat mana. doktor kata tropicana medical centre...woa woa woa.. idokle doktor. maheii bebenor kat ctu. saya dahla bayar sendiri. ooo...so doktor jawab ok kita bersalin kat Kohilal je la. lagipun kat situ semua perempuan. normal delivery around rm2000+. dan bonda request epidural, so dalam rm3k+ jela. czer pun dalam 5k+. okla tu, still within the budget. kalau ada lebih boleh buat akikah seminggu or dua minggu kemudian. ikut sunnah.... masa hariz, umur dah 7-8 bulan baru dapat buat akikah. lambat gara gara masalah ayah dengan mak. susah nak puaskan hati semua pihak. so kali ni buat kat rumah sendiri je. organize sendiri. so takdela menyusahkan orang. majlis cukur jambul pun takda, bonda cukur je rambut pastu timbang. daging kikah pun bonda nak derma ke rumah anak yatim lepas masak tu. panggil kawa…