Skip to main content

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
               minyak telon etc. pastu kejutkan baby
11.00pg - mandikan baby, lap lap, urut urut then pakaikan baju. pastu susukan
               baby. insyaAllah baby selalunya tido balik
12.00tghr - makan tghr pulak. lauk td panaskan je. dah kenyang rehat....tido
2.00ptg -susukan baby. gantikan pampers
4.00ptg - minum petang. masak air mandi herba.
5.00ptg - mandi. sapu param, tapel, minyak suma. pastu balut balik dengan
               bengkung. dah siap gi dapur masak nasi
6.00ptg - kejutkan baby. lap lap je takyah mandi. urut urut sket. sapu minyak
              telon, pakai barut dan tukar pampers, salin baju. pastu susukan baby.
7.00ptg - makan malam. nasi panas dengan lauk yang dipanaskan atau kalau
               sempat masakla yang baru
8.00mlm - rehat, tengok tv.
9.00mlm - supper.
10mlm - susukan baby. ganti pampers baby. power pumping. tido

antara sela masa sebelum pagi esok, kena bangun susukan baby. kalau baby tak nyusu, kena rajin pump.

tapi ni jadual masa confinement lady takda. kalau dia ada tak pasti sebab dia pun tak bagi timetable dia camne. 








Comments

  1. uih,,manja...aku nak amik time table ko wat rujukan..boleh? Mak mertua aku keja, tak leh amik cuti lama2 jaga aku, so probably laki aku yg jaga aku nnti. kalau ada jadual ni leh aku ngan laki aku refer. muehehehehe.

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila lah mengomen...

Popular posts from this blog

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

masking ta…