Skip to main content

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

  • masking tape
  • measuring tape
  • level or timbang air
  • cat
  • secubit kesabaran hihi

Sebelum memulakan ukuran, anda perlu cat base colour pada dinding. macam kes bonda, base colour yang bonda pilih adalah yang berwarna pink cair tu. catla molek molek kat dinding anda. dan sekiranya warna cat sedia ada dirumah tu sudah berkenaan dihati, so takyahla cat.proceed je ke step yang seterusnya.

*suka diingatkan, sebelum cat tu jangan lupa aplikasikan langkah langkah yg perlu supaya cat yang meleleh tak terkena dinding yang sebelah menyebelah serta bawah lantai ye. guna masking tape je sonang...






Ukuran

ok.. dah setel base colour tu, bolehlah mulakan mengukur. ukur tinggi untuk horizontal stripes atau ukur lebar untuk vertical stripes. gunakan info tu untuk dapatkan ukuran yang sama rata.

Horizontal Stripes

Oleh sebab kitorang takde level (timbang air tu), en suami gunakan benang dan pemberat untuk dapat ukuran yang betul betul tegak dari dinding atas hingga ke bawah. ukuran mestilah dibuat di tengah tengah dinding. gunakan pensel ke pen untuk buat trace ukuran tu. then gunakan masking tape tampal dari atas ke bawah ikut trace yang dah buat guna pensel tadi. oleh sebab kitorang malas nak buat stripes berbeza size, secara kacangnya kami gunakan masking tape sebagai lebar stripes kami. stepnya, ukur dan tampal masking tape..ukur lagi dan tampal lagi. sampaila habis dari tengah ke tepi..errr paham ke.. hehe..cer tengok gambar ni..



Mulakan Mengecat

bila dah siap pasang masking tape ke keseluruhan dinding, maka anda bolehlah mulakan proses mengecat. malas nak taip banyak banyak. layan gambar dibawah..




step yang en suami buat ni yang paling mudah yang kitorang dapat pikirkan. tampal masking tape dan cat.bila dah kering, cabutla masking tape tu perlahan lahan. dan lihatlah hasilnya yang mengujakan...

Lighting

Pencahayaan juga memainkan peranan penting untuk mengenhancekan lagi keceriaan stripes di dinding dan juga ruang rumah. samada gunakan pendant lamp, wall lamp, atau lamp lamp yang ada di pasaran. Pilih kaler yang cozy gitu..

Masalah yang perlu dijangkakan

untuk dapatkan hasil yang perfect memang susah. macam kes kitorang, masking tape yang digunakan tu jenis kurang bagus. jadi bila cat tu dia bleeding. so next kaler cat kitorang dah tak campur air dah. biar je pekat gitu. jadi kurangla bleedingnya. sebab bila bleeding dah jadi comot, tak kemas kalau tengok dekat dekat. selain tu, cat umah kitorang pemaju gunakan cat murah. bila tarik masking tape dengan cat asal sekali tercabut. aduyai, buruk betul sampai nampak dinding batu tu. itu tak repair lagi. sebab rancangnya ada rezki nak cat plak satu rumah dengan cat yang lebih baik and of course lebih cantik. insyaallah...

last but not least, meh bonda tepek lagi gambo wall stripes hasil keje tangan 80% en suami dan 20% bonda.. hahah nak jugak kredit



Comments

  1. Mmg cantik...thumbs up.

    ReplyDelete
  2. Fuyoo...giler cantik dinding umah ko.. aku pun cat gak dinding umah sewa ni, cat sebelah merah, sebelah beige.. time mengecat nak cepat sebab adam sibuk nak ngecat jugak, sambil ngecat sambil gaduh ngan adam, pastu suami aku pulak jenis macam tak pernah cat rumah jer gaya, so hasilnya sangat comot ok. tensi aku tengok. huhuhuhu.

    ReplyDelete
  3. rumah jadi tambah cantik kalo kayak gini

    ReplyDelete
  4. jadi betah kalo rumahku catnya kyk gini hahahaha

    ReplyDelete
  5. cantik, gak ngebosenin, bikin betah di rumah deh cat rumah yg kyk gini

    ReplyDelete
  6. biar warnanya gak cepet pudar, caranya gimana ya?

    ReplyDelete
  7. tips yang menarik kak
    terima kasih

    ReplyDelete
  8. waktu mengecat yg baik dalah pagi dan sore hari.. agar cat lebih optimal

    ReplyDelete
  9. cantiknya sis..ikotkn hati nak jgk buat stripes cmne tp takot my mum xbg pulak hihi,base coat cat tu mmg wajib kne cat jgk eh?even rumah sewa kteorg xpnh dicat (melainkan cat asal)

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends pd kaler yg dipilih. kalau cth nak kaler belang putih+ biru cair + biru pekat.. dan kaler dinding sedia ada adalah putih, so xyahla cat base coat kaler putih lagi.. err paham x hehehe...

      Delete

Post a Comment

Sila lah mengomen...

Popular posts from this blog

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
       …