Thursday, August 30, 2012

selamat hari ulangtahun kelahiran!


27 july, hariz sudah 2 tahunnnn!! cepat betul masa berlalu. tapi sebab bulan puasa tak dapat nak celebrate macam tahun sebelumnya. just belikan kek, belikan hadiah ikhlas dari ayah bonda. nyanyi nyanyi lagu bday tiup lilin amik gambar..tu je. bulan tu memang sibuk sikit tapi kami dah cuba buat yang termampu untuk bahagiakan anak bonda yang hensem ni hehe...

25 aug, my hubby's birthday. lepas raya ni biasala pokai. banyak keluar duit. sebelum ni pening pikir nak bagi hadiah ape. tapi sangat bernasib baik ada dapat tiket free ke sunway lagoon for 2. so ape lagi, orang sibuk g beraya tapi kami berenjoy di sana... just tak dapat nak bawak hasya sekali. ada kang nangis nak tido kat buai.to my hubby, happy birthday. even tiket free but still i want to make it a memorable day for you... for 3 series celeb...good bye 20's..

Tuesday, August 21, 2012

my 2nd daughter: hasya maliha

26 May 2012, anak kedua bonda selamat dilahirkan tepat jam 12.12am. masih lagi dibidankan oleh doct marsita di pusat perubatan kohilal, melawati. hasya kecik je, 2.4kg tapi alhamdulillah takde masalah. maybe baka kita yang kecik kecik. bonda dulu pun around 2kg+ jugak.

masa kandungan mencecah 39 minggu, hasya dah kurang aktif. 2 hari bonda tak rasa hasya gerak. bonda dah start risau. so, terus gegas jumpa doct marsita. beliau pun risau. sebab air ketuban bonda pun dah berkurang. induce!

gi makan nasi ayam dulu baru check in hospital. lebih kurang dalam pukul 4pm. selama bonda menunggu hasya lahir, en suami sentiasa disisi menemani. hosp ni kecik je. kemudahan pun nampaknya tak seperti tempat lain. nurse nye pun ramai dah berusia. so patient pun tak ramaila..

oleh sebab dah biasa kena braxton hicks, so awal awal tu bonda steady lagi. bonda amik masa yang ada tu dengan membaca surah Maryam. moga dipermudahkan proses tu nanti. selain tu dr marsita ada bekalkan air zam zam, kurma dan madu untuk bonda sebelum bersalin dan baby masa tahnik.  tapi bila dah bacaan ctg scan tu mencecah 70-80 bonda dah tak tahan dah. sakit sangat...  so minta epidural. pakar bius tu dah balik, kena tunggu dia datang. sebelum tu memang nak amik sebelum pakar tu balik, tapi nurse tu suruh tahan. masa dah tak tahan tu nurse sempat lagi cakap " Awak ni jenis tak tahan sakit ye, sakit tu jihad. kena tahanla". masalahnya makcik saya memang jenis tak tahan sakit. tak kesahla makcik dan orang lain nak cakap apa pun. yang penting saya tak nak bila saya stress dan sakit tu effect baby dan saya. kalau saya takleh meneran sebab dah hilang tenaga masa tahan sakit tu dan saya kena czer makcik leh tolong bayarkan ke? so biarlah saya decide apa yang terbaik untuk saya. seriously, bonda tak nak argue time tu. biarlah apa perception orang pada bonda tapi lain orang lain ragamnya. nak jadikan cerita jugak, nurse nurse tu suma takde kemahiran handle epidural machine, doct siap ajar lagi.

bila dah tak sakit tu, bonda tenang sikit. so continue baca surah apa yang patut. n makan apa yang patut. last food yang bonda makan is nasi paprik. itupun sebab nurse suruh makan takut lapar. masa pukul 11pm tu bukaan dah 10cm. masalahnya doct marsita still kat klinik dia. nurse call doct tapi doct tengah ada pesakit. untuk elak bonda bersalin tanpa doct, nurse stopkan ubat dan suh bonda kepit peha dengan tidur mengiring. dalam pukul 12am doct datang..dup dap dup dap..

kali ni bonda teran betul betul. even tak rasa apapun. 3 kali teran sampai berair mata akhirnya hasya keluar dengan jayanya hehe. lepas dimandikan nurse hantar untuk ditahnikkan. lepas tahnik bonda terus ajar hasya bf. dan alhamdulillah hasya dapat bf. cepat betul dia belajar. dan dalam masa yang sama bonda rindu hariz.

anak perempuan ni memang beza dengan anak lelaki. minum susu kurang, nak tido malam senang. hariz kuat nyusu, tido malam susah. tapi dah namanya anak, kenala terima setiap kekurangan dan kelebihan mereka. namun kasih sayang tetap serata takde beza. insyaAllah....

raya 2012

salam aidilfitri... dah terlalu lama tak update blog ni. sibuk..ye sangat sibuk lepas beranak dua ni.

bila anak dah dua ni, bertambahla stuff yang nak dibawa ke kampung. dengan baju lagi, toto, selimut suma kena bawak. konpem tak cukup nanti. buai dengan motor letrik pun kena bawak. so hasya dengan buai susah nak dipisahkan. pastu masa perjalanan dari kl ke nilai, hasya aka adik merengek dan nangis je. jenis takleh duduk dalam kereta. haih pening tak tau camne bonda nak tenangkan dia... hariz jenis senang kalau dalam kereta. duduk dalam car seat terus lena sampai tiba ke destinasi. aduihh dik, kalau nangis je camne nak travel jauh ni?

kali ni bonda beraya tanpa abah. yang ni sebab hati ku belum boleh terima apa yang abah dah buat pada kami. takde niat nak jadi anak derhaka. tapi biarlah masa yang mengubati. tak nak adegan salam menyalam di pagi aidilfitri jadi adegan bertekak-menegakkan benang basah. lebih baik temankan ibu beraya di kampung. abah xpela dah ada isteri baru. ibu masih solo.. hopefully ada jodoh yang lebih baik untuk ibu

raya ke 4 bonda dah kembali kerja. malas betul rasanya.....