Sunday, October 21, 2012

oh my home! part 1

akhirnya, surat dari MKH utk vacant possession stage sudah diterima. dan selain tu pakej sekali pembayaran untuk penalti. haaaa yang ni hangin nih. ada 3 invoices yang kena penalti. penatla dok call bank rimau, dok passing passing. yang sorang ni kata nak tolong dan nak call balik the finding. tapi sampai la sekarang takde pun. bila kita dok tepon dia alasan tengah layan customer. bila dah stress bank buat tak heran je, mintakla pencerahan dari ex boss, dia kata better refer lawyer dulu. tgk gak bila kita sign agreement dgn bank etc. bila check balik sign utk accept loan offer dgn maybank bulan 3. tapi sign agreeement bulan 6. invoice pemaju dah kuar dari bulan 2! so bonda pun call la lawyer. nasib la lawyer ni rupenye ada simpan semua chronology of event. yela, musykil gak kenapa lambat bank process document sampai tempohnye tu dari bulan 3 ke bulan 6 utk.bila check check dengan lawyer, rupenye stuck kt MOT (Memorandum of Transfer). ni puncanya sebab si MKH lambat bayar stamp duty ke solicitor. so MOT tu kuar lambatla. dekat sebulan jgk. haaaa...tengok tu. pandai diorang ni. dia yang buat keje lembap tapi customer pulak nak kena bayar. so, mintak husband try get waived. at least reduce sket payment tu. rm2.1k tuuuu... better duit tu guna untuk benda lain dari dok kayokan pemaju..

apepun tak lama je lagi kot bulan 12 ni selamat la bonda bergelar warga pelangi semenyih 2 hehehe...

moral of the story:
1- kalau nak buat loan rumah, jgn amik dengan bank yang besor besor ni. bila prob diorg x layan
2 - check surat progress billing dari pemaju dengan due date. everytime dapat surat tu call solicitor tanya bank dah bayar belom. diorg yang patut follow up dengan bank. bukan kita. sebab tu bayar lawyer fee.