Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2013

Abah.. selamat hari jadi

hari ni hari jadi abah yang ke 57. abah makin tua. tapi hari hari tua abah habiskan bukan dengan kami lagi.

semoga abah bahagia disamping keluarga baru. ayong tak kuat lagi nak berhadapan dengan abah macam dulu. dikala gembira kita bersama. jadi, ayong doakan dari jauh... harap abah terus sihat, terus kuat dan dirahmati olehNya.

note:

sms ucapan hanya dibalas dengan tq.

takde pun usaha nak amik hati anak anak. menci .... ><


misi kurus 2013

semua orang disekeliling dah berbunyi. bunyi yang enak didengar xpela. tapi ni bunyi bunyi berbaur samada kerisauan atau kejelesan. hahaha apsal nak jeles lak kan..

"manja, makin sihat la sekarang".
"apsal makin gemok ni?"
 "ayong nenek tengok makin gendut.. ngandung lagi ke?".
"bini ko pregnant ke tom?"
"tengokla bini orang yang bwk moto tu badan dia cmne, tapi kalau bi yang naik nnt tak balance"

macam macam lagi... huhuhu

kalau orang orang yang tak rapat yg komplen bonda steady lagi. tapi bila yang paling dekat dengan kita yang dok kritik sampai kadang tak pikir perasaan kita memang takleh terima. even salah kita yang konon tak pandai jaga badan so kenapa perlu nak sentap bagai, tapi diorang tak berhak nak mengutuk kita sewenang wenangnya. macamla korang tu perfect sangat. bonda je taknak sound balik. hati diorang je kena jaga. hati kita takpe kalau disiat siat...


i feel down. lost confidence. jauh di sudut hati, bonda tak minta j…

mai berkebun

mai mai tengok kebun saya yang berselirat ni kat tanah sekangkang kera belakang umah. almaklum bukan petani moden. petani asal boleh je.. hihi


setakat ni dah berjaya tanam serai, kangkung, lengkuas, halia, kunyit, cekur, pucuk ubi, daun kari, pokok lada, daun pandan, pucuk manis, daun kari dan petola. yang tak menjadi pulak just daun kesum. maybe cuaca yang panas pun antara faktor pokok tu mati.

setakat ni dah merasa 4 bijik petola hasil tangan sendiri. alhamdulillah....

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

masking ta…