Monday, June 17, 2013

Abah.. selamat hari jadi

hari ni hari jadi abah yang ke 57. abah makin tua. tapi hari hari tua abah habiskan bukan dengan kami lagi.

semoga abah bahagia disamping keluarga baru. ayong tak kuat lagi nak berhadapan dengan abah macam dulu. dikala gembira kita bersama. jadi, ayong doakan dari jauh... harap abah terus sihat, terus kuat dan dirahmati olehNya.

note:

sms ucapan hanya dibalas dengan tq.

takde pun usaha nak amik hati anak anak. menci .... ><


Tuesday, June 11, 2013

misi kurus 2013

semua orang disekeliling dah berbunyi. bunyi yang enak didengar xpela. tapi ni bunyi bunyi berbaur samada kerisauan atau kejelesan. hahaha apsal nak jeles lak kan..

"manja, makin sihat la sekarang".
"apsal makin gemok ni?"
 "ayong nenek tengok makin gendut.. ngandung lagi ke?".
"bini ko pregnant ke tom?"
"tengokla bini orang yang bwk moto tu badan dia cmne, tapi kalau bi yang naik nnt tak balance"

macam macam lagi... huhuhu

kalau orang orang yang tak rapat yg komplen bonda steady lagi. tapi bila yang paling dekat dengan kita yang dok kritik sampai kadang tak pikir perasaan kita memang takleh terima. even salah kita yang konon tak pandai jaga badan so kenapa perlu nak sentap bagai, tapi diorang tak berhak nak mengutuk kita sewenang wenangnya. macamla korang tu perfect sangat. bonda je taknak sound balik. hati diorang je kena jaga. hati kita takpe kalau disiat siat...


i feel down. lost confidence. jauh di sudut hati, bonda tak minta jadi cmni

masalah berat badan ni makin kronik lepas melahirkan hasya. masa hasya dalam kandungan, doctor beritau yang hasya ni kecik dari yang sepatutnya.so, bonda makanla lebih dari biasa. demi anak. berat mendadak naik lepas bonda stop breastfeeding hasya masa dia 5 bulan. sebelum pregnant dalam 53-54kg, lepas bersalin last timbang 58kg. last 2 weeks timbang dah 60kg!!! dan paling parah, berat bonda dah menyamai en suami.. en suami hanya tersenyum sinis bila tengok result berat tu.. pedih pedih..

bonda refer blog kevin zahri. sibuk kira kalori. tapi bukan senang ye nak kontrol makan. bila kita penat, stress.. dan takde tempat lain nak lepaskan tekanan, kita hanya makan dan makan. kalau dulu once a week gi window shopping, twice a week gi futsal & aerobic, so ada fizikal aktiviti nak bakar kalori. sekarang ni kita dah letih dan penat nak buat semua tu. ada masa lapang tu, itula masa nak berehat. kat office dah busy dengan keje. kat rumah sibuk dengan anak anak. masa kita sangat terhad. even sekarang nak tido siang pun dah tak dapat kalau weekend. hariz tido hasya berjaga. kang hasya tido hariz plak berjaga. kang kalau bonda tidur sapa nak monitor diorang plak..

bermula 12 jun 2013, bonda akan berusaha mendidik mental untuk melawan godaan. ingat kata kata pedas.. cari solution. tak perlu sibuk cari sokongan moral ke, sokongan kewangan ke. bukan salah orang lain kita jadi gemuk. tapi salah kita sendiri. so berdirilah atas kaki sendiri. hanya kita yang boleh merubah diri kita.

GOOD LUCK for myself! 

mai berkebun

mai mai tengok kebun saya yang berselirat ni kat tanah sekangkang kera belakang umah. almaklum bukan petani moden. petani asal boleh je.. hihi


setakat ni dah berjaya tanam serai, kangkung, lengkuas, halia, kunyit, cekur, pucuk ubi, daun kari, pokok lada, daun pandan, pucuk manis, daun kari dan petola. yang tak menjadi pulak just daun kesum. maybe cuaca yang panas pun antara faktor pokok tu mati.

setakat ni dah merasa 4 bijik petola hasil tangan sendiri. alhamdulillah....

Monday, June 10, 2013

monologue of the day #1

antara kelemahan aku paling ketara selama hidup..

- takut buat orang lain terluka

tapi yang paling menghampakan, bila orang orang tersebut selalu membuat hati aku sendiri merasa sebaliknya..







Monday, June 3, 2013

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

  • masking tape
  • measuring tape
  • level or timbang air
  • cat
  • secubit kesabaran hihi

Sebelum memulakan ukuran, anda perlu cat base colour pada dinding. macam kes bonda, base colour yang bonda pilih adalah yang berwarna pink cair tu. catla molek molek kat dinding anda. dan sekiranya warna cat sedia ada dirumah tu sudah berkenaan dihati, so takyahla cat.proceed je ke step yang seterusnya.

*suka diingatkan, sebelum cat tu jangan lupa aplikasikan langkah langkah yg perlu supaya cat yang meleleh tak terkena dinding yang sebelah menyebelah serta bawah lantai ye. guna masking tape je sonang...






Ukuran

ok.. dah setel base colour tu, bolehlah mulakan mengukur. ukur tinggi untuk horizontal stripes atau ukur lebar untuk vertical stripes. gunakan info tu untuk dapatkan ukuran yang sama rata.

Horizontal Stripes

Oleh sebab kitorang takde level (timbang air tu), en suami gunakan benang dan pemberat untuk dapat ukuran yang betul betul tegak dari dinding atas hingga ke bawah. ukuran mestilah dibuat di tengah tengah dinding. gunakan pensel ke pen untuk buat trace ukuran tu. then gunakan masking tape tampal dari atas ke bawah ikut trace yang dah buat guna pensel tadi. oleh sebab kitorang malas nak buat stripes berbeza size, secara kacangnya kami gunakan masking tape sebagai lebar stripes kami. stepnya, ukur dan tampal masking tape..ukur lagi dan tampal lagi. sampaila habis dari tengah ke tepi..errr paham ke.. hehe..cer tengok gambar ni..



Mulakan Mengecat

bila dah siap pasang masking tape ke keseluruhan dinding, maka anda bolehlah mulakan proses mengecat. malas nak taip banyak banyak. layan gambar dibawah..




step yang en suami buat ni yang paling mudah yang kitorang dapat pikirkan. tampal masking tape dan cat.bila dah kering, cabutla masking tape tu perlahan lahan. dan lihatlah hasilnya yang mengujakan...

Lighting

Pencahayaan juga memainkan peranan penting untuk mengenhancekan lagi keceriaan stripes di dinding dan juga ruang rumah. samada gunakan pendant lamp, wall lamp, atau lamp lamp yang ada di pasaran. Pilih kaler yang cozy gitu..

Masalah yang perlu dijangkakan

untuk dapatkan hasil yang perfect memang susah. macam kes kitorang, masking tape yang digunakan tu jenis kurang bagus. jadi bila cat tu dia bleeding. so next kaler cat kitorang dah tak campur air dah. biar je pekat gitu. jadi kurangla bleedingnya. sebab bila bleeding dah jadi comot, tak kemas kalau tengok dekat dekat. selain tu, cat umah kitorang pemaju gunakan cat murah. bila tarik masking tape dengan cat asal sekali tercabut. aduyai, buruk betul sampai nampak dinding batu tu. itu tak repair lagi. sebab rancangnya ada rezki nak cat plak satu rumah dengan cat yang lebih baik and of course lebih cantik. insyaallah...

last but not least, meh bonda tepek lagi gambo wall stripes hasil keje tangan 80% en suami dan 20% bonda.. hahah nak jugak kredit