Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2017

DIY Deko: Ganti kitchen top yang rosak

Table top kayu walaupun murah tapi bermasalah dari segi penjagaan. Bila dah start air masuk, top jadi lembap dan lama kelamaan mereput. Inilah yang terjadi kat dapur kami. Beli rumah ni dah siap kabinet dapur. Tak perasan top nya tu jenis tak tahan. Bila basuh pinggan habis bocor air ke bawah..



Dengan modal yang tak berapa ada, nak ganti top ke solid surface ke granite ke memang tak mampula. So, apa penyelesaian kami?
Let's cekidot.


Awal awal sekali operasi membuang top lama. Cabut kan aje.. tak ambil masa yang lama.

Top ni kami beli di IKEA 2 keping yang berukuran 186cm x 2.8cm. Efek ala ala konkrit.

Top baru ni ada kena potong untuk letak sink. Guna mesin grinder nak percepat kerja. Guna gergaji pun boleh. Lebihan top selepas potong pun tak banyak. tapi boleh la nak guna balik untuk buat wall shelf ke.


Sink kami pasang rapat ke dinding. so kurangkan expose top pada air masa basuh pinggan. Tembak silikon lebih sikit kat sekeliling sink..silikon dengan senapang beli kat hardware…