Skip to main content

bekam.. nak cuba?

pernah try berbekam?

nampak ngeri tapi pada yang pernah cuba tu baru tau la kesan nya. especially bonda yang memang ada sakit kepala. masa pertama kali bekam kat kepala, memang takut jugak. tapi lepas tu rasa ringan betul. takde dah rasa pening, nak muntah, sakit berdenyut denyut. sekali berbekam sakit kepala hanya datang balik lepas 1-2 tahun. okla pada bonda sebab tak bergantung pada ubat.

selain sakit kepala, bonda buat bekam lepas bersalin kan hariz. sebab bonda amik epidural. memang berbuih buih darah yang keluar kat cup dia tu kat bahagian pinggang. dan kesannya memang lega rasa badan. takde rasa sakit pinggang sampaila mengandungkan hasya.

so pada ibu ibu yg amik epidural dan ada masalah kat pinggang dan badan sakit sakit bolehla cuba berbekam. insyaallah lega.

lepas pindah dok semenyih, bonda ke Pusat Bekam Aini kat bangi. kt sini ada servis bekam untuk lelaki dan perempuan. sekali bekam badan dalam rm50 je. Mesra dan murah dijamin hehe...

So pada sesapa berminat boleh call Pn Aini: 0192608092/0192957929
 

Comments

Popular posts from this blog

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

masking ta…

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
       …