Skip to main content

deko raya 2014: dining

uih dah lama bonda tak menepek di blog sendiri. raya ni sibuk dengan keje. jadi tak de masa sangat nak mengemas. raya ketiga baru kemas umah. itupun bahagian dining. bilik bilik masih macam tu jugak dari pindah. hahaha.. sakit mata nengoknya.. dengan hariz dan hasya yang kaki kecah, proses mengemas memang tak habis habis la...
raya kali ni, baru dapat cat ruang depan. amik ton bumi je. coklat cair camtu. beli standard colour nippon paint, 5Liter rm25 camtu.
kerusi makan plak haritu suma dah rosak. so kena la jgk beli baru. beli je kat ikea, senang banyak pilihan dan affordable. so kali ni dekorasi ruang lebih kepada konsep minimalis dan simple serta moden dengan budget yang agak terhad.
bonda suka letak gambar kat dinding sebagai tanda kenangan yang boleh ditengok ditatap selalu. banyak frame lagi tak letak, nanti pikir mana sangkut yang lebih tu hehe... lukisan hijau tu plak en hubby yang lukis. so save duit dari beli kat luar..
nampak tak bunga ros merah kat atas meja tu? haaa tu bunga dari hantaran belah suami 4 tahun dulu.. ibu bonda simpan elok elok, dan bonda recycle balik sebagai hiasan meja. vase pun hadiah kawen. bunga batang hijau tu plak hadiah dari cik amai. bonda gubah ikut tekak bonda je.. xtaula pada mata orang lawa ke tak.. janji cantik padaku...benda free kan..hehe..



 

Comments

  1. Hi Manja, my name is Helen and I'm the Local Homes Editor of live from IKEA FAMILY magazine (ikeafamilylivemagazine.com). I'd love to speak to you about a possible feature! Please could you email me at localhomes@ikeafamilylive.com? Thanks! Helen

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila lah mengomen...

Popular posts from this blog

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

masking ta…

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
       …

suntikan dexa

suntikan dexa or suntikan Dexamethasone adalah untuk mematangkan paru paru bayi. selalunya diberikan kepada ibu ibu yang sudah hampir bersalin tetapi bayinya masih belum cukup bulan. jika sudah terdapat bukaan dan ada tanda tanda kontraksi, doktor akan memberi 2 dose suntikan diantara 12 jam kepada si ibu.


sepatutnya lah...


tapi keadaan sebaliknya berlaku ke atas bonda. last checkup, bonda diberitahu yang baby bonda kurang seminggu dari umur yang sepatutnya. dan baby agak kecil sedikit. bonda ada mengadu yang perut bonda selalu mengeras dan sakit di pangkal ari ari. lalu doktor membuat keputusan untuk memberikan suntikan dexa kepada bonda,walaupun tiada tanda tanda bonda untuk bersalin.

malamnya bonda datang ke hospital untuk suntikan pertama. berdasarkan review, memang ramai yang kata suntikan ni sakit. bonda memang nervous. sepanjang suntikan tu dilakukan nurse, bonda hanya menutup telinga dengan mulut terkumat kamit membaca kalimah Tuhan. ya Allah... memang sakit ye. sakit cucuk jar…