Sunday, April 6, 2014

resepi potato salad with bacon halal~

last week taman ada buat majlis bbq dengan jiran jiran. bonda kena buat 2 resepi wajib, koktel dengan coleslow. bajet tetamu dalam 150 orang. haaa ko...pening bonda nak pikir berapa biji kobis, berapa tin susu etc..pastu hati rasa cam nak tambah menu untuk pot luck. so gugel jumpa resepi potato dengan bacon ni. ada macam macam resepi, last last ceduk sana ceduk sini, siap jugak salad ni.. bila en tom puji lega hati. kira pass la sebab dia ni boleh tahan cerewet bab makan... sebenarnya ralat sangat sebab tak sempat langsung nak ambik gambar ketiga tiga menu tu. busy dari bangun pagi sampai majlis berlangsung lepas maghrib tu. kaki dah macam nak patah. dengan bibik bonda sekali sakit satu badan. yela, bukan setakat nak buat menu ni, jaga anak lagi, masak makan lagi, ngemas lagi.. dahla kena catu air.. basuh pinggan pun dok cangkung kat bilik air..

so xyah cakap banyak dah.. here we go

10 biji red potato
1 peket meat bacon halal beli kat tesco
olive oil
1 sudu kecik black pepper
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
tomato cherry ikut suka
1 biji capsicum colour kuning
mixed herbs, kalau takde letak je apa yang ada..haritu bonda masukkan thyme, oregano, parsley, rosemary
cuka epal
gula
garam
optional daun bawang sebagai hiasan dan penambah rasa serta aroma...

cara-cara:
- basuh kentang bersih bersih sebab bonda tak kupas kulit.
- potong kentang segi segi.
- bakar kentang dengan olive oil, dan tabur pepper dalam oven sampai masak
* oven bonda buat hal pulak hari tu. dahlah nak bakar banyak. yang selebihnya tu bonda rebus je..huwawa

- potong dadu bawang merah dengan capsicum. bawang putih racik racik sampai halus.tomato cherry ikut      suka nak potong ke atau biar sebijik sebijik tu... sebab nak save bajet haritu bonda potong 4..
- bacon tu hiris halus halus
- tumis hirisan bacon dengan olive oil sampai agak garing
- baru masukkan bawang merah dadu dengan bwg putih yg sudah diracik
- dah naik bau, masukkan tomato, capsicum, mixed herbs, black pepper, garam dan gula.
- tumis lagi untuk beberapa minit
- tutup api, toskan minyak dan angkat masuk ke dalam bowl
- letak 2 sudu kecik cuka epal ke dalam bowl
- gaul mesra dengan kentang yang dah siap dibakar tadi
- di pinggan hidangan, susun daun salad sama rata. dan tuangkan kentang yang dah digaul tadi diatasnya..
- tabur hirisan daun bawang.. siap!




No comments:

Post a Comment

Sila lah mengomen...