Monday, January 21, 2013

susu part 3: sembelit lepas minum susu ilham/halib?

kebanyakan kawan kawan bonda alami masalah sembelit lepas bagi anak anak diorg minum susu halib/ilham. sama jgk dgn anak anak bonda. jadi penyelesaiannya mudah sahaja, just kurangkan sukatan susu. kalau ikutkan 50ml utk 1 scoop, tapi utk hariz 300ml bonda just letak 3 atau 4 scoop. utk hasya, kalau 150ml, bonda letak 1 scoop. dan lepas kurangkan sukatan, masalah sembelit dah takde. Alhamdulillah...

1 comment:

  1. Assalam kak sian sy mendengarnye….kalau anak akk lebih 1 tahun sy suggest susu kambing ni sbb die ada serat inulin mmg bantu penghadaman…mula2 akk bg cair2 jer…pastu tgk perubahan Nye…lagi elok tiap pagi dan malam…bila akk bg minum susu tu lbh elok minum bersama 3 biji kurma(kl dpt kurma nabi lg bgs), 7 kismis n minyak habatussauda…biase sy guna minsyam..kl bentuk kapsul akk leh titiskan 3 ke 7 titis dlm susu dia…yang penting susu tu mesti suam, br dpt khasiat die…x leh terlalu panas @ terlalu sejuk nti krg khasiatnye…cubalah kita ikhtiar…org dewasa pun sgt bagus amalkan..amalan kena berterusan…petua ni sy dpt dr seorang kawan. kalau nak tahu lebih lanjut leh tgk sini
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=690413790986987&set=a.290926577602379.85761.284736608221376&type=1&theater

    Reply

    ReplyDelete

Sila lah mengomen...