Skip to main content

susu part 3: sembelit lepas minum susu ilham/halib?

kebanyakan kawan kawan bonda alami masalah sembelit lepas bagi anak anak diorg minum susu halib/ilham. sama jgk dgn anak anak bonda. jadi penyelesaiannya mudah sahaja, just kurangkan sukatan susu. kalau ikutkan 50ml utk 1 scoop, tapi utk hariz 300ml bonda just letak 3 atau 4 scoop. utk hasya, kalau 150ml, bonda letak 1 scoop. dan lepas kurangkan sukatan, masalah sembelit dah takde. Alhamdulillah...

Comments

  1. Assalam kak sian sy mendengarnye….kalau anak akk lebih 1 tahun sy suggest susu kambing ni sbb die ada serat inulin mmg bantu penghadaman…mula2 akk bg cair2 jer…pastu tgk perubahan Nye…lagi elok tiap pagi dan malam…bila akk bg minum susu tu lbh elok minum bersama 3 biji kurma(kl dpt kurma nabi lg bgs), 7 kismis n minyak habatussauda…biase sy guna minsyam..kl bentuk kapsul akk leh titiskan 3 ke 7 titis dlm susu dia…yang penting susu tu mesti suam, br dpt khasiat die…x leh terlalu panas @ terlalu sejuk nti krg khasiatnye…cubalah kita ikhtiar…org dewasa pun sgt bagus amalkan..amalan kena berterusan…petua ni sy dpt dr seorang kawan. kalau nak tahu lebih lanjut leh tgk sini
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=690413790986987&set=a.290926577602379.85761.284736608221376&type=1&theater

    Reply

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila lah mengomen...

Popular posts from this blog

dekorasi - cara mengecat stripes pada dinding rumah

berkenaan post bonda sebelum ni berkenaan stripes di entrance living room, kali ni bonda nak berkongsi step-by-step macamana nak deko rumah dgn style ni..

first skali, guna en google untuk mencari inspirasi. pilih design stripes yg anda berkenaan dihati. nak design yang simple or complicated.. samada melintang or menegak, dan berapa ukuran lebar belang yang dikehendaki samada kecik atau tebal. type je wall stripes..bersepah kuar nanti sampai berpinar mata nak pilih kekeke..



kemudian, dapatkan warna skima or colour schemes yang sesuai dengan sofa, langsir, kaler perabot yang ada dalam rumah anda tu supaya match dgn dinding yang nak dibelangkan. supaya xdela bila dah siap nanti jadi caca merba, serba tak kena. keharmonian tu paling penting untuk seimbangkan warna antara satu sama lain. boleh refer kat pinterest.

and here's is a helpful how-to yang boleh membantu anda untuk menghasilkan stripes yang menarik berdasarkan pengalaman bonda dan en suami.

Material yang diperlukan

masking ta…

jadual pantang ku

seriously bonda memang seriau nak berpantang kali ni. almaklum pantang sendiri dari hari pertama. jadi bonda kena bersedia lebih sedikit mentally and physically. berikut adalah jadual harian bonda nanti selepas bersalin. bonda banyak refer kt blog ibu ibu yang pernah pantang sendiri untuk hasilkan jadual ni. hopefully bonda dapat follow. sebab kadang kita plan baik punye tapi baby lak lain ragamnya...hehe

7.00pg - bangun tido. gantikan pampers. susukan baby kejap. pastu gi dapor
              masak air mandi herba..guna uncang je
8.00pg - breakfast. ibu menyusu ni cepat lapar. pastu gi masak nasi dengan
             masak lauk. resepi semua dah ada. tampal kt peti ais.
9.00pg - mandi. sapu param kt badan, tapel kt dahi, krim halia kt perut. pastu
             ikat bengkung...guna bengkung moden mudah dan jimat masa. masa
             1st time dulu guna bengkung jawa. mak aihh terbelit belit dibuatnye...
10.00pg - makan pagi. sediakan air mandian baby plak, baju dia, pampers,
       …